Hopp til hovedinnhold

Besøkssenter skog arrangerte fagseminar – oppdaget ny art for Norge

En viktig del av virksomheten til Skogsenteret er å samle fagfolk, forvaltning og næringsinteresser for å utveksle kunnskap om skogen. Et seminar som ble avholdt den 29.-30. august samlet til sammen 100 deltagere fra flere kanter av landet (og Sverige) der temaet var kartlegging i skog med et ekstra fokus på sandfuruskog. Under felt-ekskursjonen ved Løvbergsmoen i Elverum den 30. august ble det oppdaget en sopp-art som aldri før er funnet i Norge!

  • Flere små brun-gule sopper ligger på et grått bord.
    Tor Erik Brandrud/NINA

–  En vet at alt kan skje når en samler landets fremste fagekspertise og drar ut i skogen, men at vårt seminar skulle frambringe ny kunnskap på denne måten hadde jeg nok ikke helt regnet med – men det er selvfølgelig svært gledelig, sier Sigrun Skjelseth – daglig leder for Besøkssenter skog, som er arrangør for seminaret. Det var forsker ved NINA Tor Erik Brandrud som fant og artsbestemte soppen som lyder navnet Cortinarius aureifolius. Siden arten aldri før er oppdaget her i landet har den ikke fått noe norsk navn enda. – Jeg foreslår noe slikt som gul sandslørsopp, mo-sennepslørsopp eller liten sennepslørsopp, sier Brandrud og legger til at han ble helt i ekstase da han fant ut hva han hadde oppdaget.

Den rike sandfuruskogen er særegen for Elverumsområdet, og flere arter av både sopp og insekter finnes kun her. Bidragsyter på seminaret var også førsteamanuensis ved NTNU Vitenskapsmuseet Frode Ødegaard. Han kunne blant annet vise fram en art av maur som kun finnes i Elverum, den heter grå sauemaur.

  • En gruppe mennesker står i skogen. Sola faller inn mellom trærne.
    1/2
    Fra dag 2 av fagseminaret. Ekskursjon til Løvbergsmoen i Elverum. Gabriel Engdal
  • En gruppe mennesker står i skogen. De har på seg turklær. På bildet er det en kvinne og fem menn.
    2/2
    F.v: Sigrun Skjelseth, Erik Stenhammer, Eirik Nygård, Tor Erik Brandrud, Frode Ødegaard og Per Ivar Kvammen. Natalie Sørlie

Fagseminaret foregikk over to dager, der første del ble avholdt innendørs ved Anno Norsk skogmuseum med foredrag fra Miljødirektoratet, Landbruksdirektoratet og Artsdatabanken i tillegg til forskerne. Tilhørerne fikk blant annet høre om kartleggingen av naturskog i Norge og om hvordan miljøregistreringer gjøres i skogbruksnæringen.

– Dette er en type arrangement som Besøkssenter skog, som vi helst bare kaller Skogsenteret, kommer til å avholde jevnlig. Vi skal formidle kunnskap om skogens mange verdier, med utgangspunkt i skogen som økosystem. – Vi er det eneste senteret i vårt slag i landet, så vi skal nå ut til hele Norge, dermed er det også behov for å benytte digitale kanaler og arenaer i større grad framover, sier Skjelseth.

Museum24:Portal - 2024.10.08
Grunnstilsett-versjon: 2